Mobile menu
Klub mladých diváků Brno ukazuje, že představení nemusí být svátek. Vstoupíte?

Klub mladých diváků Brno ukazuje, že představení nemusí být svátek. Vstoupíte?

Schválně, zkuste sáhnout do paměti. Kdy jste se prvně potkali s divadlem? A v jaké formě? Dost pravděpodobně to bylo některé z hromadných školních představení, na které musel člověk přijít „patřičně“ oblečený. A dost možná se vám odehrávala před očima jedna z osvědčených klasik. Nic proti tomu, ale v HaDivadle, jedné ze scén Centra experimentálního divadla, si už někdy před čtyřmi lety řekli, že láska k divadlu by se možná ještě lépe budovala jinak. A tak založili Klub mladých diváků Brno, jehož program se naplno rozběhl teď na podzim v době uvolňujících se covidových opatření. Studenti si díky němu můžou na vlastní kůži osahat, jak barevné může prostředí divadel být, a že můžou lásku k němu sdílet s mnoha dalšími lidmi.

„Sama si to pamatuju. Před lety jsem taky byla mladý divák, v němž se vášeň k divadlu vytvořila ne po jednom kolektivním představení, ale díky tomu, že jsme dostali ve škole možnost chodit na různé věci po menších skupinkách. I když nejsem z rodiny, ve které by mě rodiče k divadlu cíleně vedli, tak mě to zasáhlo a začala jsem sama hledat, co všechno mi divadlo může nabídnout,“ líčí Marie Rotnáglová, která má řadu let po téhle prvotní zkušenosti nedávno vzniklý Klub mladých diváků na starost.

U úplného zrodu myšlenky ale nebyla. S tou přišla její kolegyně Anna Stránská, která kolem sebe soustředila další lidi, a později pro ni už spolu s Marií nadchli i další divadla – představení, která se dnes prostřednictvím webu kmd-brno.cz hlavně studentským divákům nabízejí, pocházejí z dvanácti brněnských a dvou pražských scén, ale i z Horáckého divadla v Jihlavě nebo nově ze Slováckého divadle v Uherském Hradišti. „Mladí diváci tak mají přístup k průřezu tvorby různých divadel. Každé se zaměřuje na něco jiného, ať už v tvorbě nebo zpracování, a v každém potkáte jiné lidi, takže každé vás může oslovit něčím jiným. Bereme to tak, že vnímavým lidem můžou tyhle různorodé vjemy dát odpověď na spoustu palčivých otázek,“ líčí Rotnáglová.

Experimenty i bestsellery
Klub funguje tak, že po vyplnění přihlášky dostane mladý divák svoji kartičku, a tedy členství. Díky tomu si může na webu klubu vybírat a rezervovat představení z nabídky. Za jednu vstupenku nezaplatí nikdy víc než sto korun. Klub cílí hlavně na studenty středních a vysokých škol, ale jak Marie Rotnáglová podotýká, ve vstupu nikdo nebrání třeba ani 14letým nebo studentům univerzit třetího věku. Záleží, jak se kdo cítí.

Na webu klubu nenajdou uživatelé žádné speciálně rezervované lístky, o ty mladí diváci „soutěží“ i s běžnými návštěvníky. Může se tak stát, že například na hity, jakým je v podání HaDivadla například inscenace Vyhnání Gerty Schnirch, si budou muset chvilku počkat. „Jistěže bychom mohli vydělat víc peněz, kdybychom tohle představení nechali jen s lístky za běžnou cenu. Přijde nám ale důležité, aby hlavně mladí lidé nad jeho tematikou přemýšleli a o těchto historických událostech věděli. Navíc máme dojem, že se i opravdu povedlo,“ podotýká s úsměvem Rotnáglová.

Projekt Klub mladých diváků Brno vznikl už před třemi lety, naplno se ale vlastně rozjíždí až teď – když se o něm totiž někdo dozvěděl dřív, nemohl se plnohodnotně zapojit kvůli pandemickým opatřením a uzávěře divadel. Teď spojuje divadla s diváky i jednotlivé scény mezi sebou navzájem. „Všem nám jde o to, aby si mladí lidé zvykli, že divadlo je součást jejich každodennosti. Že se klidně můžou rozhodnout ten den, že na představení půjdou, a nemusí tomu předcházet hodiny příprav a hledání patřičného oblečení, což bývá často s těmi školními představeními spojené. Tím nechci rozhodně říct, že jsou špatně, právě naopak. Jen se může stát, že přes ně zůstávají mladým lidem některé aspekty divadla zapovězené,“ zamýšlí se produkční projektu.

Dnes už má jeho členskou kartičku asi 150 lidí, kteří můžou vyrazit nejen za divadelním zážitkem. HaDivadlo k tomu zároveň koordinuje doprovodný program. „Uvědomujeme si, že pokud by to bylo jen o představeních, je to vlastně dost osamělá zábava. Proto organizujeme i akce, kde se můžou návštěvníci seznámit s námi i mezi sebou navzájem, například na divadelním brunchi,“ dává příklad Marie Rotnáglová. Jinou příležitost pro členy představuje sekce webu klubu s názvem Burza. Tady se kumulují nabídky na všechny možné aktivity spojené s divadlem – přednášky, nabídky organizátorů dramatických kroužků nebo programy divadelních festivalů.

english